Skip to main content

Wat is Powerchair Hockey?

Een volwaardige sport voor sporters met een lichamelijke beperking

In Nederland is Powerchair Hockey “per ongeluk” ontstaan onder de toenmalige naam elektrisch rolstoelhockey. In de eerste helft van de jaren zeventig werd op een aantal mytylscholen tijdens de gymlessen ingespeeld op de behoefte van, in het algemeen, zwaar lichamelijk beperkte kinderen en jongeren om aan sport te doen. Door hun beperkingen werd gekozen voor een sport waarbij gebruik werd gemaakt van een hockeystick en een bal die van licht materiaal. Een soortgelijke ontstaansgeschiedenis ziet men ook terug in andere landen.

De geschiedenis leert dat deze sport inspeelt op de grote behoefte van deze sporters met een ernstige functiebeperking. Het blijkt dat met name jonge mensen met een progressieve spierziekte en spastici voor het eerst op een volwaardige manier participeren in een teamsport. De beoefening van deze sport heeft een positief effect op de ontwikkeling van deze jongeren in het dagelijks leven. Dit heeft ertoe bijgedragen dat het Powerchair Hockey inmiddels een volwaardige sport is.

Prominente rol

Één van de grootste rolstoelsporten in Nederland

Powerchair Hockey is wat aantallen betreft één van de grootste rolstoelsporten in Nederland; het kan gemengd worden gespeeld en op veel verschillende niveaus, van breedtesport tot een attractief wedstrijdniveau. Onder de vlag van de KNHB is er landelijk een grote competitie met regionale en landelijke wedstrijddagen. Internationaal is Powerchair Hockey enorm gegroeid, met de intentie om Powerchair Hockey tot een erkende Paralympische sport te laten uitgroeien. De sport wordt inmiddels op vier continenten in meerdere landen beoefend. Team Powerchair Hockey NL heeft in alle jaren sinds het ontstaan van Powerchair Hockey een prominente rol gehad en vele kampioenschappen en prijzen veroverd.

Meer dan sport

Participeren in de samenleving

Powerchair Hockey is meer dan alleen sport. Het biedt een platform waarbij jonge mensen met een ernstige lichamelijke beperking – naast het beoefenen van hun favoriete sport – van elkaar leren hoe zij zichzelf in het dagelijkse leven en de maatschappij kunnen ontwikkelen. Spelers van Team Powerchair Hockey NL bekleden hierin een belangrijke voortrekkersrol.

In de maatschappij zijn er voorbeelden nodig waar sporters zich mee kunnen identificeren. Dat geldt met recht voor Powerchair Hockey! Spelers van Team Powerchair Hockey NL zijn inspiratiebronnen, die laten zien wat er met hun beperking mogelijk is, door middel van sport.

Powerchair Hockey is een geweldig middel om een bijdrage te leveren aan het participeren in de samenleving. Zelfvertrouwen, teamwork, communicatie en doorzettingsvermogen, maken dat iedere sporter zich beter ontwikkelt als persoon en daarbij ook de maatschappelijke zelfredzaamheid vergroot. Denk hierbij aan zelfstandig wonen, scholing en werk etc.

Trots op onze partners en sponsoren!