Skip to main content

Op zondag 7 augustus stapt TeamNL Powerchairhockey in de bus op weg naar Zwitserland, waar ze gaan strijden om de felbegeerde Wereldtitel. In aanloop op dit toernooi maken we eerst kennis met de mannen en vrouwen van Oranje. Wie zijn het? Waarom is hockey zo ontzettend belangrijk voor hen? Wat zijn hun doelen? Gaan we winnen? Echt alles komt voorbij in deze serie van verhalen. Dit keer is het Cyrill die zijn verhaal doet:

De uit Limburg afkomstige Cyrill Teeuwen heeft de spierziekte Duchenne. In het dagelijks leven werkt hij als projectmedewerker en hoofd-vragenbeheerder bij Ongehinderd in Eindhoven. En als deze specialist in toegankelijkheid vrij is, dan is het liefst op het hockeyveld te vinden.

“In 2009 ben ik actief gaan hockeyen in een elektrische rolstoel. Op jonge leeftijd heb ik eerst een aantal reguliere sporten geprobeerd, maar op een gegeven moment was ik hier fysiek gezien niet meer toe in staat. Via het revalidatiecentrum in Hoensbroek ben ik toen bij het Powerchairhockey uitgekomen en na een keer getraind te hebben bij de Black Scorpions was ik verkocht. Ik speelde in mijn eerste periode voor Black Scorpions, maar inmiddels speel ik al een geruim aantal jaren bij GP Bulls in Eindhoven.

Een sport beoefenen is superbelangrijk. Niet alleen om lichamelijk bezig te zijn, maar ook om je sociale contacten te ontwikkelen en onderhouden. Dit geldt voor iemand met als zonder beperking. Powerchairhockey is voor mij de geschikte sport om in teamverband te kunnen beoefenen. En daar heb ik ook in het dagelijks leven veel profijt van.

Sinds 2012 ben ik lid van de selectie van TeamNL Powerchairhockey en in 2013 mocht ik mijn internationale debuut maken op de Para Games in Breda. Mijn sportieve hoogtepunt was in 2016, mijn eerste deelname aan een internationaal eindtoernooi in eigen land. Wij werden ook nog eens Europees kampioen. Dit was echt een geweldige ervaring!

Van nature ben ik competitief ingesteld. Powerchairhockey is voor mij de ideale sport om op hoog niveau in teamverband grootse dingen te bereiken, zoals dat EK in 2016. Ondanks dat ik nu al een aantal jaren meedraai blijf ik het een mooie uitdaging vinden om mijn eigen spel tactisch en technisch te blijven verbeteren.

Ik besteed vrij veel tijd aan Powerchairhockey. Ik train twee uur per week bij de GP Bulls en gemiddeld 2x per maand bij de nationale selectie. Thuis pak ik regelmatig een stick en een bal erbij om aan m’n balbehandeling te werken. Dit laatste is erg belangrijk in mijn positie op het veld. Als verdediger moet je snel kunnen omschakelen naar een aanval en rust brengen in het team. Een goede balbehandeling en passing is dan essentieel en dat komt niet vanzelf. Ik probeer mij hierin continue in te verbeteren, want met meer zekerheid aan de bal wordt mijn spel veelzijdiger. Daarnaast wil ik beter leren block zetten, zodat ik mijn teamgenoten nog beter kan ondersteunen.

Na eerder een aantal keer geselecteerd te zijn voor een eindtoernooi, ben ik voor het komende WK in Zwitserland helaas net buiten de selectie gevallen. Mijn doel is natuurlijk om in 2024 gewoon bij de EK selectie te zitten. Ik wil een bijdrage leveren aan de toekomstige successen van TeamNL Powerchairhockey. Daar train ik hard voor!”