Skip to main content

Op zondag 7 augustus stapt TeamNL Powerchairhockey in de bus op weg naar Zwitserland, waar ze gaan strijden om de felbegeerde Wereldtitel. In aanloop op dit toernooi maken we eerst kennis met de mannen en vrouwen van Oranje. Wie zijn het? Waarom is hockey zo ontzettend belangrijk voor hen? Wat zijn hun doelen? Gaan we winnen? Echt alles komt voorbij in deze serie van verhalen. Dit keer is het Lucas die zijn verhaal doet:

Hoi, mijn naam is Lucas Schell, 19 jaar en woon in Arnhem. Vanaf mijn geboorte heb ik de spierziekte Limb Girdle Spierdystrofie type 2J, hierdoor heb ik een beperkte spierkracht. Op dit moment ben ik een 1e jaars student Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede. Onlangs heb ik voor een studieopdracht Ernst Jansz de oprichter van Doe Maar mogen interviewen. Echt een super studie!

Tijdens de gymlessen op de basisschool speelden we veel hockey. We vonden dat zo leuk dat we in de pauzes op het plein ook aan het hockeyen waren. Mijn gymleraar vond dat ik een keer bij Upward moest gaan kijken. In het begin twijfelde ik daarover en vroeg mij af of het wel slim was. Na een hele dag school was ik immers vaak moe en de trainingen bij Upward zijn op de maandagavonden van 19:00 uur tot 21:00 uur. Dat leek mij best pittig, niet wetende hoeveel energie je krijgt van van een teamsport.

Wat zijn je sportieve hoogtepunten? Je zou denken het winnen van de Flanders Cup in 2017, zeker omdat dit mijn eerste internationale toernooi was. Dat was het ook! Echter zijn er nog veel meer kleine hoogtepunten waar ik speltechnisch veel waarde aan hecht. Voorbeeldje: Ik speelde in mijn eerste jaar in het 1e van Upward en maakte een belangrijke gelijkmaker tegen E-team Emmen. Dat was echt gaaf! Een mooi hoogtepunt voor de toekomst zou het winnen van het WK in Zwitserland zijn.

Powerchairhockey is de wereld voor mij! Het is zo’n dynamische sport, dat ook nog eens zo ontwikkeld is dat iedereen het hoogste speelniveau kan halen. Maakt niet uit welke beperking je hebt. Het is geweldig om te zien, maar helemaal om het zelf te doen. Want naast het actieve van sport, is vooral de sociale functie superbelangrijk. Zeker voor jonge mensen met een beperking. Voor mij persoonlijk heeft sport ervoor gezorgd dat ik veel meer zelfvertrouwen heb gekregen en ik heb mijn beste vrienden leren kennen.

Hoeveel tijd besteed je per week aan Powerchairhockey? We trainen met Upward op maandagavond 2 uurtjes. Nu ik sinds 2019 deel uit maak van de selectie van TeamNL Powerchairhockey train ik met hen nog eens 2x in de maand op zondag. Verder kijk ik heel erg veel filmpjes op YouTube. Ik heb een playlist gemaakt van alle Powerchairhockey filmpjes die ik heb kunnen vinden. Het zijn wel meer dan 350 filmpjes, die ik allemaal meerdere keren heb bekeken. Hierdoor ben ik nog meer liefhebber van de sport geworden.

Ik denk dat ik inmiddels een goede teamspeler ben geworden. Ik geef goede passes en probeer zo goed mogelijk ook de spelers met lagere classificatiepunten te betrekken in het spel.  Verder blijf ik altijd beheerst en kalm, laat mezelf niet snel laat afleiden. Uiteraard zijn er ook punten waarin ik mezelf in wil verbeteren. Zo zou ik een betere aanvoerder in het veld willen worden. Mijn team aansturen en duidelijk communiceren tijdens een wedstrijd, daar ontbreekt het bij mij nu nog aan.

Met mijn club Upward moet ik nog een keer winnen van de veelvuldig Nederlands Kampioen GP Bulls en zelf kampioen van Nederland worden. Komende zomer wil ik natuurlijk met Nederland het Wereldkampioenschap winnen. Daar gaan we voor! De ultieme droom van iedere speler is van Powerchairhockey een Paralympische sport maken. Met Oranje op de Paralympische spelen uit komen, dat zou toch fantastisch zijn! Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.