Skip to main content

Op zondag 7 augustus 2022 stapt TeamNL Powerchairhockey in de bus op weg naar Zwitserland, waar ze gaan strijden om de felbegeerde Wereldtitel. We gaan ze volgen op weg naar de titel! In aanloop op dit toernooi maken we eerst kennis met de mannen en vrouwen van Oranje. Wie zijn het? Waarom is hockey zo ontzettend belangrijk voor hen? Wat zijn hun doelen? Gaan we winnen? Echt alles komt voorbij in deze serie van verhalen. Dit keer is het Ilse van Kemenade die haar verhaal doet:

Hoi! Mijn naam is Ilse van Kemenade, 32 jaar oud en heb de spierziekte MDC1A. Ik kom uit het Brabantse dorp Eersel en in het dagelijks leven ben ik werkzaam als vrijwilliger in de ouderenzorg.

Het ging bij mij net als bij veel van mijn teamgenoten. Op de Mytylschool tijdens een gymles ging ik hockeyen. Het was in 1997. Ik vond het meteen een leuke sport. Op een gegeven moment ben ik gaan trainen en zo ben ik er langzaam ingerold. Ik speel al jaren bij GP Bulls in Eindhoven. Sinds 2013 maak ik deel uit van de selectie van TeamNL Powerchairhockey.

Hockey is door de jaren heen een essentieel onderdeel van mijn leven geworden. Als je een lichamelijke beperking hebt is het ontzettend belangrijk om in beweging te blijven. En wat is leuker om dan te sporten in teamverband! Het gave aan Powerchairhockey vind ik het tactische spel. Ik kan ontzettend genieten wanneer tactieken zo goed uitgevoerd worden, dat we daardoor met de winst naar huis gaan.

Door het hockey heb ik veel (lange) vriendschappen opgebouwd. Het is fijn om met deze vrienden, naast het hockey, onze dagelijkse ervaringen uit te wisselen en elkaar tips te geven. Voor mij is Powerchairhockey veel meer dan alleen sport.

Ergens goed in zijn is geweldig voor je zelfvertrouwen. Voor mij is dat niet anders als een andere sporter. Onderdeel zijn van de selectie van TeamNL en het spelen van internationale wedstrijden heeft mij veel zelfvertrouwen opgeleverd. Mijn sportieve hoogtepunten zijn tot nu toe: Wereldkampioen 2014 in München, Europeeskampioen 2016 in eigen land en 4x op een rij landskampioen met mijn club GP Bulls.

Ik stop veel tijd in mijn sport. Met mijn club GP Bulls trainen we iedere dinsdagavond en ik speel in de Hoofdklasse competitiedagen door heel Nederland. Daarnaast traint de nationale selectie gemiddeld twee keer per maand op zondag in de buurt van Nijmegen.

Als speler kan je mij wel kenmerken als een echte “teamplayer”. Teambelang binnen- en buiten het veld staat bij mij hoog in het vaandel. In het veld coach ik graag mijn medespelers, ook als ik ernaast sta. Als je zolang op hoog niveau speel, betekent dat niet alles automatisch goed gaat. Ook ik heb verbeterpunten en leer nog veel. Ik heb bijvoorbeeld de neiging om tijdens een wedstrijd altijd volle bak te willen en mee te gaan met het tempo van de tegenstander. Op dat moment moet juist ik meer rust brengen in het team. Daar werk ik hard aan en gaat zeker goedkomen!

Of ik ook sportieve doelen heb 2022? Jazeker! Eerst de Bever Dutch Nations Cup in Eindhoven winnen. Daarna Wereldkampioen worden in Zwitserland. Dat zou dan mijn tweede keer worden.  Last, but not least; voor de vijfde keer Landskampioen worden met GP Bulls. Alles in één seizoen. Geweldig toch!