Skip to main content

Op zondag 7 augustus stapt TeamNL Powerchairhockey in de bus op weg naar Zwitserland, waar ze gaan strijden om de felbegeerde Wereldtitel. In aanloop op dit toernooi maken we eerst kennis met de mannen en vrouwen van Oranje. Wie zijn het? Waarom is hockey zo ontzettend belangrijk voor hen? Wat zijn hun doelen? Gaan we dit winnen? Echt alles komt voorbij in deze serie van verhalen. Dit keer is het Richard die zijn verhaal doet:

Uit het Zuid-Hollandse dorp Mijnsheerenland komt de 35-jarige Richard Goudswaard, de ervaren T-stick speler van De Pont Rotterdam. In het dagelijks leven is hij vrijwilliger bij Stichting On Wheels, bekend van de verhuur van aangepaste campers.

“Ik zet mij graag in voor goede doelen. Zo zamel ik bijvoorbeeld samen met broer al 10 jaar oud ijzer in om geld op te halen voor goede doelen. Daarnaast handel ik graag, spullen inkopen en weer doorverkopen. En uiteraard gaat er veel tijd in het Powerchairhockey zitten.

Sinds dat ik tijdens de gymlessen op de mytylschool besmet werd door het “hockeyvirus” speel ik bij De Pont in Rotterdam. Vanaf dat moment probeer ik zoveel mogelijk hockeyen. Ik train 2 á 2,5 uur per week bij mijn club en gemiddeld 2x per maand samen met het Nederlands team. Omdat ik veel speelminuten wil maken om nog beter te worden, ben ik vanaf 2021 1x per maand ook bij Gidos gaan trainen en in Belgische competitie gaan spelen.

Bij mij draait op dit moment bijna alles om het Powerchairhockey. Het is superbelangrijk voor me en het geeft mij veel energie. Vaak voel ik me na een training beter dan ervoor. Ik geniet van de snelheid, het tactische spelletje en samen met mijn teamgenoten naar een doel werken. Met elkaar en voor elkaar strijden.  Ik vind het erg fijn om naar een doel toe te werken. Ik ben ooit begonnen in de laagste klasse, waarbij ik nooit dacht aan de hoogste klasse of het Nederlands team. Maar toen dat eenmaal een beetje in beeld kwam ben ik daar echt voor gegaan. Ik heb er steeds meer andere dingen voor gelaten om zo het maximale eruit te halen. Dat geeft enorm veel voldoening en is ook voor mijn zelfvertrouwen zeker goed.

Ik maak nu 6 jaar deel uit van TeamNL Powerchairhockey en het feit dat ik geselecteerd ben voor het WK is voor mij al een hoogtepunt. Het winnen van de IPCH Bever Dutch Nations Cup afgelopen mei was geweldig, maar het ultieme doel is natuurlijk die Wereldtitel. Geweldig om te zien hoe we als team gegroeid zijn. Dat moet zich straks gaan uitbetalen in Zwitserland. Van tegenstanders en mensen in het publiek hoor vaak dat ik heel irritant ben in het veld. Dat is voor mij als T-stick speler een mooi compliment. Ondanks dat ik de progressieve spierziekte SMA heb hoop ik zo lang mogelijk irritant op dit hoge niveau te kunnen blijven spelen, om nog veel prijzen binnen te halen. “